Hlodavci

Hlodavci 2018-08-16T14:10:52+00:00

Krysa

  • Rattus rattus alexandrinus ( krysa obecná šedobřichá) : hřbet hnědavě šedý a bříško žlutavě bílé

  • Rattus rattus frugivorus ( krysa obecná bělobřichá) : hřbet šedavě hnědý a bříško bílé

  • Rattus rattus rattus ( krysa obecná černá) : hřbet a bříško břidlicově šedé

  • čenich dosti zašpičatělý, velké uši ( při sklopení dopředu přesahují oči)

  • ocas je tenký a delší než tělo

  • v dospělosti 14-23 cm dlouhé tělo, váha max. 250G

  • pohlavně dospívá za 3 měsíce

  • samice jsou ve stáří 3-24 měsíců vždy březí ( průměrně 6 vrhů do roka)

  • březost 3 týdny, doba laktace 3 týdny, 6-10 mláďat v jednom vrhu

  • délka života 2 roky, max. 4

  • čich je nejdůležitìjší smysl, výborně šplhá a skáče, málokdy plave a hrabe nory

  • všežravec, hromadí zásoby, preferuje zrní a mouky, spotřeba až 15g denně

  • bez vody vydrží i několik dní

  • ukrývá se na půdách , ve stropech

  • je teritoriální, brání svá teritoria proti ostatním krysám

  • je zjistitelná dle tmavého trusu, vřetenovitý, konce tupé, až 1 cm dlouhý, na cestièkách stopy po ocasu a otěr hran povrchem břicha a stopy po hlodání na dřevěných podlahách a obalech

  • šíření chorob ( mor, prasečí mor), znehodnocení potravin močí a trusem

  • ohlodávání obalů, izolačního materiálu, dřevěných podlah, potrubí a kabelù

Myš domácí

  • tmavě šedohnědá, břicho světlejší

  • protažený čenich, velké uši, oči jako korálky, 5 prstů na každé noze

  • ocas tenký a stejně dlouhý jako tělo nebo delší

  • dospělec je dlouhý 7-10 cm, váha 15-30g

  • samice ve stáří 2-12 měsíců mají v průměru 6-10 vrhů

  • březost 3 týdny, laktace 3 týdny, 5-6 mláďat ve vrhu

  • délka života 1 max. 2 roky

  • čich je nejdůležitìjší smysl, výborně šplhá a skáče do výšky až 30 cm

  • všežravec, hromadí zásoby, příjem potravy 3-5g denně

  • bez vody vydrží i několik dnů

  • půdy, prostory nad stropy, různé těsné prostory ve skladištích slouží jako úkryty

  • teritoria velmi malých populací mohou být menší než 10m2

  • myš je zjistitelná podle černého trusu 3-8 mm dlouhého, stopách v prašném prostředí a viditelném otěru hran břichem

  • stopy po hlodání a při větších populacích typický myší pach

  • poškozuje obaly, textilie, papír, izolační materiál, vedení kabelů, znečištění potravin trusem a močí

  • šíření choroboplodných zárodků

Potkan

  • hřbet obyčejně šedohnědý, břicho světlejší

  • ocas tlustý a kratší než tělo

  • tupý čenich, ušní boltce při ohnutí dopředu nedosahují k očím

  • 22-30 cm dlouhý, hmotnost 250-500g

  • délka života 1-2,5 roku

  • pohlavní dospělost za 3 měsíce a samice jsou ve stáří 3-18 měsícù vždy březí

  • ( až 15 mláďat ve vrhu) běžně 7-10, vysoká úmrtnost mláďat ( až 75%)

  • březost 3 týdny, doba laktace 4 týdny

  • důležitý je čich, výborně hrabe,plave a šplhá

  • všežravec, hromadí zásoby, spotřeba 20g denně, potřebuje denně pít

  • vyhrabává nory poblíž vod, výskyt v kanalizaci, v blízkosti hnojišť a smetišť,

  • v domech, sklepích, silech, atd. potkan je teritoriální

  • potkan je zjistitelný dle oválného šedohnědého trusu až 2 cm dlouhého, cestičky v prachu po ocasu, otěr hran povrchem břicha a stopách po hlodání ( obaly potravin, izolace kabelů, dřevěné podlahy,atd.), pokles povrchu v dùsledku propadu nor, znečištění potravin trusem a močí

  • šíření původců chorob (paratyfus, prasečí mor, Weilova žloutenka, atd.)

Hraboš polní

  • Hraboš polní (Microtus arvalis Pallas) hřbet od žluté k šedohnědé, někdy jsou jedinci zcela černí, břicho světlejší až šedobílé

  • čenich má tupý, je nemotorný, uši a oči jsou skryty v kožíšku

  • dospělý hraboš je 9,5-12cm dlouhý, ocas krátký 3-4,5cm

  • březost samic je 3 týdny, laktace cca 3-4 týdny, 5-6 mláďat ve vrhu

  • 5-6 vrhů do roka, max. délka života 16 měsíců

  • populace hrabošů se mùže dramaticky zvýšit každých 3-6 let, po dosažení vrcholu populace kolabuje a cyklus zaèíná znovu

  • skvěle hrabe díry, přednost dává slunným, suchým a krytým místům podél příkopů, břehů, železničních náspů, okrajů lesa, místům s divokou a hustou vegetací atd.

  • Potravu tvoří zelí, mrkev, brambory, cibule, kořeny a kůra mladých
    stromů

  • ukrývá se v norách až do hloubky 60cm, hnízda v hloubce 15-30cm, chodby rozsáhlé, východy z nor jsou otevřené a propojené pěšinkami s výskytem potravy

  • hraboš je zjistitelný podle nor, pěšinek, trusem 4-8mm dlouhým, zelenavým, obyčejně v blízkosti nor a místa příjmu potravy

  • okusem kůry na patě mladých stromů, podhraby trávníků na pastvinách, okus na polích, ve stodolách a krechtech se skladovanou řepou a bramborami

  • přenos horečnatých onemocnění po kousnutí nebo kontaktu s močí

Hryzec vodní

  • šedavě hnědý až černý tupý čenich, nemotorný, uši a oči jsou kryty v kožíšku

  • dospělec je dlouhý 14,5-22cm, ocas 7,5-10,5cm

  • březost 3 týdny, laktace 4-8 týdnů, 3-4 vrhy do roka, 4-5 mláďat ve vrhu

  • max. délka života 18 měsíců

  • výborně plave a hrabe nory

  • živí se podzemní částí hlíz, cibulovin a kořeny mladých stromků

  • ukrývá se v oblastech bohatých na vodu a dělá si chodby s vyústěním k břehům, chodby rozsáhlé až 100m dlouhé, chodby v hloubce 10-20cm, potravní komory jsou v hloubce 50-60cm

  • zjistitelný podle nor a okusu

  • velké škody způsobuje v mladých sadech